IATA Havalimanı Kodlarının Tanımı

 

A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

 

IATA Kodları dünya üzerinde her havalimanını gösteren üç haneli alfabetik kodlardır. Bu kodlar Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği (IATA)’nın “Kurallar” kitabında yayımlanmaktadır.

Bu görev, Montreal’deki IATA Merkez Ofisi gözetiminde IATAÇözümleri 767 tarafından yürütülmektedir. IATAaynı zamand a demiryolu istasyonları ve havayolu handling şirketleri için de kodlar yayımlamaktadır.

Yayımlanan 17576 kodun 323’ünün birden fazla havalimanı için kullanılmasından yola çıkarak, kodların eşsiz olmadığı söylenebilir.

Havalimanı Kontrol masalarında, bagaj fişlerin üzerine yazılması kodların kullanım anlarına sadece küçük bir örnektir. IATA Şehir Kodları her ne kadar en çok kullanılan kodlar olsa da, ICAO tarafından yayımlanan 4 harfli kodların da zaman zaman kullanıldığını görmek mümkündür. Uluslararası uçuşların planlanma ve takip aşamalarında ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu) tarafından belirlene bu kodlar kullanılmaktadır.IATA Hakkında IATA, Uluslar arası Hava Taşıyıcıları Birliği’nin misyonu havayolu sektörünü en iyi şekilde temsil etmek ve sektöre hizmet vermektir. IATA’ nın merkez ofisi Cenevre Montreal’ de bulunmaktadır ve Cenevre’deki en yetkin ofistir.

 

©2018 sechavacilik.com.tr - Tüm Hakları Saklıdır.